34+0.

Barnet är i graviditetsvecka 34 är ungefär 45 centimeter långt mellan huvud och häl och väger drygt 2,1 kilo.

De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och behöver inte ligga i kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring.

Många barn ligger med huvudet nedåt. Vissa barn fixerar huvudet i bäckeningången, men det kan också dröja några veckor till. Barnet lyssnar till dina hjärtslag, din mage som kurrar och dina andra kroppsljud. Det är inte konstigt att en del barn efter födseln har svårt att ligga själv och sova utan att höra alla dessa fantastiska ljud. Tänk att detta varit barnets vardag under en väldigt lång tid! Barnet vill vara nära och lyssna till kroppsljud och har kanske svårt att vänja sig vid tystnaden.

När du är gravid i vecka 34 så växer din livmoder fortfarande. Visst är det svårt att förstå hur den kan få plats? Din blodvolym har sedan du blev gravid ökat med ungefär en liter, men mängden håller sig nu konstant fram till förlossningen. Barnet är nu för stort för att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett.

Gillar

Kommentarer